vrijdag 3 januari 2014

Zuurdesembrood

Mijn eerste poging tot het bakken van een zuurdesembrood is geslaagd. Het smaakt precies zoals ik het me kan herinneren. De stevige structuur en licht zure smaak geven het brood precies de authentieke smaak die ik zocht.

Zuurdesembrood


















Het maken van het brood vergt een beetje geduld maar dan heb je ook echt wat. Het brood smaakt heerlijk bij soep of met je favoriete beleg. Dit brood leent zich ook erg goed om Rowena's borrelbrood te maken.


Ingrediënten

350 g madre (maak je eigen madre)
500 g bloem
150-350 ml warm water
2 tl zout
2 tl agave siroop of honing
Semolina om de bakplaat mee te bestrooien


Bereiding


  1. Kneed alle ingrediënten tot een samenhangend deeg. Begin met 150 ml water en voeg meer water toe als het deeg te droog is.
  2. Blijf 10 minuten stevig kneden. Het deeg moet blijven plakken zodra het niet langer gekneed wordt.
  3. Laat het deeg 1 uur afgedekt rijzen op een warme plaats.
  4. Kneed het deeg nogmaals 10 minuten en laat het deeg afgedekt nog 1 uur rijzen.
  5. Kneed het deeg voor de laatste keer 10 minuten.
  6. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrooi hem met semolina.
  7. Vorm een grote bol van het deeg en leg deze op de bakplaat.
  8. Laat het deeg 15 uur rusten op een koele plaats. (eventueel in de koelkast)
  9. Verwarm de oven voor op 230 graden.
  10. Plaats 10 minuten voor het bakken een kommetje met water in de oven.
  11. Kerf een kruis in de bovenkant van het deeg.
  12. Bak het brood in 45 minuten gaar.
  13. Laat het brood afkoelen op een rek.

Bewaar het brood luchtdicht, want het kan gemakkelijk uitdrogen.

Jelleke de Vos - Debets
Gastblogger

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...