donderdag 16 januari 2014

Volkoren focaccia

Lekkere warme mediterrane smaken die je weer even terug brengen naar de zomerdagen in het buitenland. Buiten is het druilerig. Al dagen grijze luchten en regen, regen en nog eens regen. Tijd om een beetje zon in huis te halen met dit recept voor een volkoren focaccia.

Volkoren focaccia

              

















Ik ben dol op vers brood. De zachte structuur, de knapperige korst en niet te vergeten de heerlijke geur. Dit keer heb ik volkoren focaccia recept gebruikt. Ik heb hem belegd met olijven en zongedroogde tomaten. De knoflook heb ik dit keer achterwege gelaten, omdat de olijven daar al in gemarineerd zijn maar voel je vrij om een of twee teentjes toe te voegen. Dit heerlijke brood smaakt erg goed bij een kop soep of een lekkere salade.


Ingrediënten (9 stuks)

500 g volkorenbloem
300 ml warm water
1 zakje droge gist (7 gram)
2 thl suiker
3 thl zout
3 el olijfolie
100 g olijven
60 g zongedroogde tomaten
 

Bereiding

  1. Meng de gist met 100 ml warm water en de suiker en laat het 10 minuten staan.
  2. Doe de bloem, de olijfolie en het zout in een kom.
  3. Roer het gistmengsel door en doe dit bij het bloem. 
  4. Kneed het deeg tot er een bal ontstaat. Voeg beetje bij beetje de rest van het water toe tot het deeg de juiste structuur heeft.
  5. Kneed het deeg 10 minuten op het aanrecht tot het zacht is en terugveert als je er in drukt.
  6. Vouw het deeg tot een bol.
  7. Vet een kom in en leg het deeg er met de bolle kant naar beneden in.
  8. Dek de kom af met plastic folie en een schone doek en laat het deeg een uur te rijzen.
  9. Snijd de olijven en de tomaten in kleine stukjes.
  10. Vet een bakplaat in en stort het deeg er voorzichtig op.
  11. Druk het deeg voorzichtig in de juiste vorm.
  12. Wrijf met je handen de tomaten en olijven over de bovenkant en druk met je vingertoppen kleine kuiltjes in de bovenkant.
  13. Dek het deeg af met plastic folie en een schone doek en laat het nogmaals een uur rijzen.
  14. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  15. Bak het brood in 20 minuten gaar.
Laat het brood afkoelen op een rekje. Pak het brood zodra het afgekoeld is goed in, dit brood droogt anders snel uit.

Jelleke de Vos - Debets
Gastblogger

2 opmerkingen:

  1. hm lekker! ik ben altijd op zoek naar lekkere en pure recepten, en fijn dat deze met volkorenmeel is. bedankt! ciao, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan Janneke, ik houd ook het meest van volkoren producten. Leuk dat ik jou heb kunnen inspireren. Veel bakplezier en eetplezier natuurlijk ;) Groetjes Jelleke

      Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...