zaterdag 4 januari 2014

Sushi

Wij zijn dol op sushi. De combinatie van de zacht zoete rijst, de zoute soyasaus en de scherpe wasabi spreekt mij erg aan. Als kind heb ik een keer sushi gemaakt. De smaak van de nori kon ik toen nog niet waarderen.

Sushi


















Dit jaar durfde ik het pas weer aan om het nog een keer zelf te maken. Aarzelend nam ik een hapje. Het was heerlijk! De nori was helemaal niet droog of overheersend. Sindsdien maak ik sushi voor speciale gelegenheden. Op oudejaarsavond stond er bij ons sushi op tafel, als hapje om het jaar mee af te sluiten. Sushi heb je natuurlijk in verschillende vormen en smaken. In deze post zal ik de meest bekende vorm van sushi beschrijven. De "rol". Ik heb hem op twee verschillende manieren gemaakt. De eenvoudige rol met nori aan de buitenkant en de binnenstebuiten rol met zwarte sesamzaadjes.


Ingrediënten (voor 2-3 personen)

250 g sushi rijst
5 vellen nori
6 surimi sticks
200 g gerookte zalm in plakken
halve avocado
halve komkommer
3 wortels
6 el rijstazijn
6 el suiker
3 thl zout
zwarte sesamzaadjes
zoute soyasaus
wasabi

Benodigdheden
2 sushi matjes
scherp mes zonder tandjes
plastic folie
een grote en een kleine kom


Bereiding

  1. Kook de rijst 10 minuten in 400 ml water en laat hem na het koken nog 15 minuten staan met het deksel op de pan.
  2. Verwarm 2 el rijstazijn met 2 el suiker en 1 thl zout.
  3. Roer het azijnmengsel door de rijst.
  4. Laat de rijst helemaal afkoelen.
  5. Snijd de komkommer en de wortel in lange smalle repen.
  6. Doe de groente met de overgebleven suiker en azijn en zout in een kom en giet er kokend water over tot het net onder staat.
  7. Snijd de avocado, de zalm en de surimi in smalle repen.
  8. Leg het matje horizontaal op het aanrecht en leg er een vel nori op.
  9. Maak je handen nat en verdeel een dun laagje rijst over de nori. Laat aan het eind 1 cm vrij.
  10. Leg de zalm of de surimi samen met de wortel en de komkommer of de avocado in een smalle strook op de rijst.
  11. Maak het vrije stukje nori vochtig.
  12. Rol nu voorzichtig maar stevig de rol op met behulp van het matje.
  13. Wikkel de rol in plastic folie en leg hem in de koelkast.
  14. Leg voor de binnenstebuiten rol een vel nori op het matje.
  15. Verdeel een dun laagje rijst over het hele vel.
  16. Bestrooi de rijst met de sesamzaadjes.
  17. Leg een stuk plastic folie op de rijst.
  18. Leg het tweede matje op het folie en draai het pakketje om.
  19. Verwijder het achterste matje.
  20. Verdeel je favoriete vulling in een smalle strook over de nori.
  21. Rol de rol voorzichtig op. Let op dat het folie niet tussen de rol komt.
  22. Wikkel de rol in plastic folie en leg hem in de koelkast.
  23. Herhaal alle stappen tot de rijst op is.
  24. Snijd de rollen met een scherp, vochtig mes in plakken van 1,5 cm dik.
  25. Serveer de sushi met wasabi en soyasaus.

Tip: verdeel een dun laagje wasabi over de rijst voor een pittige sushi.


Jelleke de Vos - Debets
Gastblogger

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...