maandag 13 januari 2014

Havermoutkoekjes met noten en rozijnen

Inmiddels sport ik alweer 4 maanden in de sportschool, 3x in de week doe ik fanatiek mee aan de circuit training. Heerlijk vind ik dat, een uur keihard knallen en daarna met mijn vriendinnen nazitten met een kopje koffie of thee. Dan hebben we het ook echt verdiend. Nu het nieuwe jaar begonnen is, leek het mij leuk om zo af en toe eens wat lekkers mee te nemen voor bij de koffie. Je mag bij ons in de sportschool altijd een appel pakken, maar een appel bij de koffie?

Havermoutkoekjes met noten en rozijnen

















Maar een koekje in de sportschool, kan dat dan? Ja natuurlijk, zolang het maar een tussendoortje onder 100 calorieën is. En dit havermoutkoekje kan je ook nog eens heel gemakkelijk in grote of kleine stukken snijden.

Op zondagavond bakte ik deze koekjes, sneed ze in twee verschillende groten. De kleine waren 80 calorieën en de grote 100 calorieën. Maandagochtend na de training dook ik snel de kleedkamers in, opzoek naar mijn trommeltje en mandje, waar ik de koekjes mooi op presenteerde. We zaten strategisch zeer goed, iedereen die naar huis ging liep langs het gevulde mandje. En het was een hit! Verschillende mensen wilden een koekje proberen en ik heb alleen maar positieve reacties ontvangen. Een super gezond en makkelijk te maken koekje.


Ingrediënten (30 stuks)

120 g kokosolie (of 'gewone' boter)
15 g chiazaad
80 g water
40 g muscovado suiker (of 50 g kokosbloesemsuiker of honing)
230 g havermout
100 g honing
100 g rozijnen
25 g amandelen of gemengde noten
10 g zonnebloempitten
10 g pompoenpitten
20 g gebroken lijnzaad

Per koekjes 98 kcal.


Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bakvorm of ovenschotel in en leg op de bodem een bakpapiertje.
  1. Doe in een kom het water en voeg de chiazaad toe. Laat dit 10 minuten staan om te wellen. Het chiazaad neemt het water op.
  2. Doe de rozijnen in een kom en voeg kokend water toe, zodat de rozijnen onder water staan. Laat deze 10 minuten wellen.
  3. Hak de noten grof.
  4. Smelt de kokosolie in een pan op laag vuur en voeg de suiker en honing toe.
  5. Haal de pan van het vuur en voeg de gewelde chiazaad, havermout, grof gehakte noten, zonnebloempitten en pompoenpitten toe. Meng dit met elkaar.
  6. Stort de helft van het mengsel uit over de bakvorm en druk dit goed aan, zodat de bodem bedekt is.
  7. Giet de rozijnen af en droog ze tussen twee keukenpapiertjes. Verdeel ze vervolgens over de bedekte havermout bodem.
  8. Stort het overige havermout mengsel over de rozijnen en druk dit aan, zodat de rozijnen niet meer zichtbaar zijn en de bovenkant een (bijna) glad is.
  9. Zet de bakvorm in het midden van de oven en laat 25 tot 30 minuten bakken, tot hij goudbruin kleurt.
  10. Haal de vorm uit de oven en laat de koek in de vorm afkoelen. Snij na 10 minuten vierkantjes.

Bewaar 5 dagen in een afgesloten doos. Je kan ook een gedeelte invriezen. De eerste dag zijn ze vrij knapperig, na een dag worden ze wat zachter, wat het alleen nog maar lekkerder maakt.

2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Hoi Maaike, dankjewel! Ze zijn absoluut de moeite waard om eens te bakken :)
      Groetjes Rowena

      Verwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...