dinsdag 24 december 2013

Sinaasappelcake - foodblogswap


Sinaasappelcake



















Deze maand mocht Kleurrijk Eten van de blog Kookstel koken / bakken. Zoals de naam al doet vermoeden worden er op dit blog recepten gedeeld door een stel. Je vind er allerlei recepten, van voorgerecht tot dessert en allerlei baksels. Daarnaast richt Anne zich specifiek op de Vietnamese keuken. 

Ik koos voor de sinaasappelcake, omdat ik nog niks gebakken heb met sinaasappel. Dat werd dus hoogtijd. In het recept heb ik een aantal ingrediënten aangepast, zodat ook deze cake door kan voor een heerlijk gezond tussendoortje. De suiker is vervangen door kokosbloesemsuiker, deze zit boordevol goede voedingsstoffen en is zeer laag op de Glycemische Index. De olijfolie is vervangen door kokosolie. Wanneer je deze ingrediënten niet in huis hebt, kan je ook altijd gewone kristalsuiker en boter of olijfolie gebruiken.


Ingrediënten (1 kleine cake 12 personen of 8 mini tulbandjes of muffins)

130 g bloem
1 el custardpoeder
1/2 tl bakpoeder
1/2 tl baksoda
165 g sinaasappelsap
95 g kokosbloesemsuiker
45 g kokosolie
1/2 tl sinaasappelzest (rasp van een sinaasappel)
snufje zout

Glazuur (eventueel)
100 g poedersuiker
3 el sinaasappelsap
water

Per mini tulband 165 kcal
Per plakje van de kleine cake 110 kcal.


Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.
  1. Vet een klein cakeblik of mini tulbandvormpjes in en bestuif met bloem.
  2. Meng de bloem, bakpoeder, baksoda en zout in een kom.
  3. Mix in een andere kom de kokosbloesemsuiker en kokosolie.
  4. Mix daarna de sinaasappelsap en -zest door het kokosolie mengsel.
  5. Mix geleidelijk het bloemmengsel door het sinaasappelmengsel.
  6. Giet het beslag in de cakevorm en zet in het midden van de oven.
  7. De cakevorm bakt in 30 - 35 minuten gaar. De mini tulbandjes bakken in 20 - 25 minuten gaar.
  8. Maak tijdens het bakken de glazuur. Meng in een kommetje de poedersuiker met de sinaasappelsap. Zet vervolgens in de koelkast om op te stijven.
  9. Prik na het bakken met een satéprikker in de cake, deze moet er droog uitkomen.
  10. Haal de cake uit de oven en keer na 15 minuten om.  
  11. Glazuur: Knip van bakpapier een vierkantje van ongeveer 10 x 10 cm. Rol deze op tot een trechtertje. Zorg dat het puntje dicht is.
  12. Vul het trechtertje met de glazuur en knip het puntje er af, zodat er een klein gaatje ontstaat waar de glazuur uit kan lopen.
  13. Nu kan je de cake(jes) versieren met de glazuur.
De cake is het lekkerst wanneer hij net gebakken is.

1 opmerking:

  1. Hoi Rowena,
    leuk om te zien hoe je mijn recept weer hebt aangepast aan jouw eetstijl! Ook een goed idee trouwens, dat glazuur :)

    Groetjes,
    Anne

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...