maandag 23 december 2013

Kerststol

Het bakken van brood heeft voor mij iets magisch. Het lang kneden van het zachte warme deeg, het liefdevol laten rusten en het vormen van het deeg tot een mooi brood of lieve broodjes. Het geeft een gevoel van echte huiselijkheid.


Kerststol


















De laatste weken ben ik aan de slag gegaan met het maken van zuurdesembrood. Ik heb zelf een Madre onsterfelijk startdeeg gemaakt, waarvan ik elke week een beetje gebruik.
Deze week heb ik een kerststol gebakken. Door de toevoeging van het zuurdesem heeft het brood een bijzondere structuur en een eigen smaak. Maar ook zonder zuurdesem is het een lekker brood dat een beter alternatief vormt voor de stollen die in de supermarkt te koop zijn. Ik heb de stol gevuld met gedroogde appels, cranberry's, blanke rozijnen en Rowena's Amandelspijs.


Ingrediënten

500 gr bloem
200 gr madre (dit kan vervangen worden door een half zakje gist en 100-150 ml warm water)
100 ml warm water
7 g gedroogde gist (1 zakje)
2 el honing
30 g kokosolie
2 eieren
Het merg van 1 vanillestokje of 2 zakjes vanille
2 thl kaneel
1 thl zout
75 g gedroogde appel (gebruik hier bijvoorbeeld de Appelchips voor, gesneden in stukjes)
75 g gedroogde cranberry's
75 g blanke rozijnen
250 g Amandelspijs
Eventueel poedersuiker als garnering


Bereiding

  1. Meng de gist met 100 ml warm water en laat het 10 minuten rusten.
  2. Doe de madre, bloem, olie, 1 ei, honing, kaneel, zout, vanille, appel, cranberry's en de rozijnen in een kom.
  3. Roer het gistmengsel (van stap 1) goed door en voeg het bij de overige ingrediënten in de kom.
  4. Kneed het deeg eerst in de kom, voeg eventueel warm water toe als het deeg te droog is.
  5. Leg het deeg vervolgens op het aanrecht en kneed het in 10 minuten soepel en glad.
  6. Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats in een met bloem bestoven kom. Dek het deeg af met een schone theedoek.
  7. Kneed het ei door het amandelspijs.
  8. Kneed het deeg nogmaals 10 minuten en rol het uit tot een rechthoek van 2 cm dik.
  9. Vorm van het spijs een rol en leg deze op het deeg.
  10. Maak het deeg vochtig en rol het voorzichtig op.
  11. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en vouw de uiteinden naar binnen.
  12. Dek het deeg af en laat het nogmaals 1 uur rijzen op een warme plaats.
  13. Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius.
  14. Bak het brood in het midden van de oven in 35-45 minuten gaar en goudbruin.
  15. Bestrijk het brood als het uit de oven komt direct met water voor een zachte korst.

Laat het brood afkoelen op een rekje.
Het brood is klaar als het hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt.


Jelleke de Vos-Debets
Gastblogger

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...