zondag 1 december 2013

Cupcake met kruidnoten - foodblogswap

Voor de foodblogswap van deze maand mochten wij iets maken van het blog van Joelle. Zij is journaliste in opleiding en blogt op Het huis van Belle. Daar post ze de lekkerste cupcake en cakepop recepten. Ik heb gekozen voor de cupcakes met kruidnoten. Deze passen perfect bij het moment. Sinterklaas is weer in het land. De winkels puilen uit van al het lekkers, pepernoten, chocoladeletters, marsepein, suikerbeesten, noem het maar op. 

Cupcake met kruidnoten


















Heel erg lekker natuurlijk maar niet de beste keuze als je aan de lijn probeert te doen. Met pakjesavond in het vooruitzicht is het dus de hoogste tijd om een goed alternatief te bedenken.
Ik heb het recept van Joelle als inspiratie gebruikt en er mijn eigen “gezonde” draai aan gegeven. Ik heb volkorenbloem gebruikt, de suiker vervangen door honing en gedroogde vruchten en een topping gemaakt van ricotta in plaats van boter. Wij zijn maar met z’n drietjes dus ik heb het recept gehalveerd. Heb je liever een zoeter cakeje? Vervang dan de honing en de gedroogde vruchten door suiker.


Ingrëdienten (voor 16 mini’s)

100 gr volkorenbloem
30 gr gedroogde pruimen
30 gr gedroogde abrikozen
70 ml magere melk
30 ml kokosolie
1 ei
1,5 thl bakpoeder
3 thl speculaaskruiden
1 thl honing
1 thl vanille-extract
snufje zout

Topping
250 gr ricotta
30 gr honing
1 thl oranjebloesemwater
1 thl vanilla-extract
Kruidnoten

Per mini cupcake zonder topping 55 kcal.
Per mini cupcake met topping 97 kcal.


Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cupcake bakplaat met papieren vormpjes.
  2. Wel de gedroogde vruchten 1 uur in heet water.
  3. Smelt de kokosolie.
  4. Pureer de vruchten met de melk, honing, vanille-extract, het ei en de kokosolie tot een gladmengsel.
  5. Zeef het bloem samen met het bakpoeder in een kom.
  6. Voeg de kaneel en het zout toe aan het bloem en roer het goed door.
  7. Meng het bloem samen met het vruchtenmengsel tot er een egaal beslag ontstaat.
  8. Doe het beslag in de vormpjes en bak de cakejes in 25 minuten gaar.
  9. Laat de cakejes afkoelen op een rekje.
Voor de topping
  1. Klop de ricotta samen met de honing, oranjebloesemwater en het vanille-extract tot een egaalmengsel.
  2. Laat het mengsel een half uurtje rusten in de koelkast.
  3. Spuit vlak voor het serveren een toef op de cakejes en leg er een kruidnoot op.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...