maandag 20 mei 2013

Recensie - Restaurant Enya Maarssen

Een culinaire verleiding voor de fijnproevers.



 
Samen met mijn vriend  ging ik weer eens gezellig een avondje uit eten en om ons heerlijk te laten verwennen viel de keuze, deze donderdagavond, op Restaurant Enya. We lieten ons verleiden door deze tekst op de website: Grieks-Mediterraans eten proeven doet u hier bij Restaurant Enya. Wij zorgen ervoor dat u een culinaire reis gaat beleven met de simpele en authentieke smaken van de Mediterranee. Wij geloven dat onze gasten zowel visueel als emotioneel gestimuleerd moeten worden om de optimale Enya beleving te ervaren.

Het restaurant staat aan de Vecht in het midden van de dorpje Maarssen
.
We parkeren de auto gratis op een parkeerplaats op loopafstand van het restaurant. We lopen door twee straten, langs prachtige karakteristieke oude panden, over het bruggetje en langs de Vecht. Als je hier met mooi weer loopt is het een gezelligheid op het water met allerlei bootjes en kan het zo zijn dat je even moet wachten bij de brug die omhoog staat.


De blauwe luifels voor de ramen, een bord met daarop de aankondiging van een Grieks-mediterraanse High tea die je op zondag op reservering kan nuttigen, maken ons duidelijk dat we zijn aangekomen bij restaurant Enya. We stappen een paar trapjes op naar binnen. Deze zijn niet zo hoog en begaanbaar met een kinderwagen. We worden hartelijk verwelkomt door de eigenaresse. Ze gaat ons voor naar onze tafel en neemt onze jassen aan. Ook de eigenaar komt gedag zeggen. Ze geven ons een welkom gevoel. In de loop van de avond zie ik dat ze dat bij elke tafel doen. Persoonlijke aandacht is voor hen heel belangrijk en zie ik gedurende de avond steeds terugkomen. We kregen een gevoel van 'sit back and relax'.

Op de achtergrond hoorden we een zacht muziekje. Zo'n 8 tafels waren al gevuld met mensen en toch kregen we het gevoel dat we met z'n tweetjes waren. De tafels zijn ruim en speels opgezet. De akoestiek is erg goed, dankzij de juiste warme aankleding. Niks is vervelender dan de mensen in de andere hoek van het restaurant te kunnen verstaan. Ze hebben gezocht naar een mix van een warme huiselijkheid gecombineerd met een moderne uitstraling. De huiselijke sfeer vind je bij binnenkomst aan de linkerzijde van het restaurant, door de kroonluchter, schilderijen aan de muur en de speelse opzet van de tafels. Terwijl de rechterzijde modern oogt, het logo met olijven hangt als breed schilderij aan de muur, en een indirect licht komt achter een luxe lange bank vandaan. De bank en stoelen zitten lekker. Dat vind ik heel belangrijk. Wanneer ik uiteten ga en er een lange avond van wil maken, wil ik niet met een houten kont opstaan, maar relaxed kunnen zitten.

Onze drankjes werden opgenomen en bij het serveren legde de eigenaresse uit wat  we van de Mezze-avond konden verwachten. Dit was voorlopig de laatste donderdag, waar Mezze geserveerd werd. Maar hou de site in de gaten, of meldt je aan voor de nieuwsbrief. Zo blijft je op de hoogte van Enya' s activiteiten. Het uitgangspunt van de Mezze avond is het serveren van een Grieks Mediterraanse fusion. Dit is een mix van hapjes die in de streek gegeten worden met invloeden uit Turkse en Italiaanse keukens. Uiteraard kan je op deze avond ook terecht voor à la carte. Deze avond was het thema een reis langs de Griekse eilanden. We maakten een culinaire reis van Kreta naar Koss en van Corfu naar Rhodos. Je mag niet kiezen van een  kaart. Hier kiezen ze voor, zodat je culinair uitgedaagd wordt. Vaak kies je weer voor het geijkte balletje gehakt, zoals de eigenaresse zegt: "Wat de boer niet kent..." Bij Enya willen ze juist hun gasten verrassen, en uitdagen...

 
We begonnen met een salade met feta en tomaatjes, een tzatziki en Dakos: Kretenzer toast met bruschetta van geroosterde aubergine en paprika. Mooi geserveerd op verschillende soorten witte schalen, zag het er heerlijk uit en smaakte het uitstekend. Omdat de eigenaren zelf Grieken zijn weten ze ontzettend veel te vertellen over de gerechten. En tussendoor kun je gerust een vraag stellen over Griekenland en hun culinaire gebruiken. Bij elke gang werd er verteld van welk eiland het komt en hoe men tot dit gerecht is gekomen. Ze vertellen het zo smakelijk dat zelfs bij de volgende gang ik mij heb laten verleiden om Pulpo te eten (een inktvissoort). Het was een geroosterde tentakel gekruid met onder andere oregano. Hij lag op een wit bord in olijfolie met er naast een puree van spliterwten met gekarameliseerde rode ui. Het geheel zag er indrukwekkend uit. Voor mij was dit de eerste keer dat ik Octopus at. Allereerst dacht ik, nee, dit eet ik niet. Maar toen ze vertelde over hoe gebruikelijk dit gerecht is in Griekenland was ik overtuigd. Dit moet ik een keer geproefd hebben. Dat is de kracht van Enya, ze weten je te verleiden om jezelf culinair uit te dagen.
 
Vervolgens maakten mijn smaakpapillen voor het eerst kennis met een Gamba, in Mythos bierbeslag op een puree van viskuit. Er volgde nog meer verassingen zoals Griekse citroensoep met een rundergehaktbal met rijst en dille en ook Penne met tomaat, feta en aubergine. De eigenaar vertelde dat ze alleen maar werken met verse producten, dus niets uit pakjes of potjes. Ook de ingrediënten zoals vis en vlees worden dagelijks vers ingekocht. De gerechten worden met veel aandacht en passie bereid en dit proefden we in alle gerechten terug. 
   
Deze avond had voor ons alles. Heerlijk genieten van puur en kwalitatief eten. Vriendelijke en gastvrije aandacht, op een persoonlijke manier gebracht en absoluut niet opdringerig. Een ontspannen sfeer in een mooie en warme ambiance met een uitstekende akoestiek is de beste omschrijving van het restaurant. Zelfs de wandeling naar de auto liet ons nagenieten van de Griekse vakantiesfeer die we hebben mogen proeven bij Enya. Een absolute aanrader!
 
Restaurant Enya
Langegracht 36
3601 AJ  Maarssen

Vind Enya op Facebook
Vind Enya op Twitter
 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...