maandag 22 april 2013

Spinazie feta in filodeeg

Tijdens een avondje uiteten in Groningen ontstond een tapas-wandeling langs verschillende restaurants. We begonnen in de Kijk in het Jatstraat bij El Txoko. De sfeer was er goed, de pintxos waren lekker, maar we waren nieuwsgierig naar wat Groningen ons nog meer te bieden had. We kwamen uit bij Tapasco, een hip en cool restaurant, wat zich lijkt te richten op studenten, hoe kan het ook anders in deze studentenstad. Na een paar hapjes zetten we onze wandeling voort en kwamen we aan bij ons laatste restaurant Hemingway's. Bij binnenkomst voelden we de gezellige sfeer, begeleid door een Spaans muziekje. Hier zijn we blijven plakken. Het pittige spinazie hapje in filodeeg vond ik het lekkerst.



















Al een paar keer heb ik geprobeerd deze na te maken, helaas de kok wou zijn geheim niet prijs geven. Dus dit is mijn interpretatie en volgens mij komt deze aardig in de buurt. Een beetje sambal voor de pittige smaak, de bite van de pijnboompitjes, het smeuïge van de spinazie met feta en om het af te maken, het krokante laagje van het filodeeg. Een vingerfood, om je vingers bij af te likken. Heerlijk als voorgerechtje, tijdens een tapasavond of bij een glas wijn.

 

Ingrediënten (10 stuks)

100 g Spinazie (uit de diepvries van Iglo, niet de alla crème, die is te smeuïg en dan heb je kans dat de vulling bij de eerste hap er uit loopt).
30 g Feta
6 vel Filodeeg
10 g pijnboompitten
2 mespuntjes sambal
Zout (naar smaak)
Peper (naar smaak)
2 etl olijfolie (eventueel)

Per spinazie hapje uit de oven 43 kcal.
Per spinazie hapje gebakken in koekenpan 52 kcal.


Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.
  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Ontdooi de spinazie en verkruimel de feta. Meng deze 2 ingrediënten door elkaar.
  3. Voeg de pijnboompitten, zout, peper en sambal toe aan het spinaziemengsel. De sambal schep ik met de achterkant van een smal theelepeltje en voeg hier 2 schepjes bij het mengsel. Proef tussendoor om de smaak te krijgen die jij lekker vind. De een houd van pittig en de ander niet.
  4. Snij 1 vel filodeeg door midden. Leg een klein hoopje van het spinaziemengsel op het filodeeg en begin te vouwen. Je kan hier creatief zijn, vouw zoals jij dat wil. Ik heb er bijvoorbeeld langwerpige driehoekjes van gemaakt. Wanneer je tevreden bent, kan je de rest van de vellen snijden en samen met het spinaziemengsel vouwen tot jouw creaties.
  5. Klaar met vouwen, leg ze op het bakpapier en zet ze in het midden van de oven. Bak 20 tot 30 minuten. Het filodeeg wordt niet snel bruin. En het kan zijn dat ze na de baktijd nog wit zijn, wel zijn ze dan al voldoende gebakken. Maar wil je graag een goudbruin kleurtje, bak ze dan in de koekenpan in olijfolie. Serveer eventueel met een zoet zuur sausje.

1 opmerking:

  1. Bedankt! Ik zocht het recept voor dit hapje nadat ik bij het tapasrestaurant "Cervantes" in Groningen had gegeten.

    BeantwoordenVerwijderen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...